2024. május 26., vasárnap

Hősök Napja Solymáron

A május 26-án a Templom téren rendezett ünnepségre szép számmal összegyűlt solymári közönség előtt dr. Szente Kálmán polgármester mondott ünnepi beszédet. Solymáron kereken száz éve ünnepeljük a hősök napját, a hősi emlékművet ugyanis 1924-ben készítették Jablonszky Géza tervei alapján. A rajta szereplő nevek mind-mind emberi sorsok, családok történetei. Ilyen sorsok tűntek fel a Hunyadi iskola tanulóinak előadásában, akik a Hartmann Hellebrandt Hilda által megálmodott, Meghaltunk a hazáért című élőképes megemlékezéssel tisztelegtek a solymári hősi halottak előtt. Az előadásban a Reményi Margit Tánccsoport tagjai, a Schaumarer Musikbrüder és a Férfikórus is közreműködtek. A 4. a osztály diákjai, Zakar Emili és Moravcsik Lili Hanna pedig Gräfl Jánosné Jablonkay Máriának az első solymári hősök napjára írott, Hős apám emlékére című versét adták elő. Az emléknap keretein belül adták át a Solymárért kitüntetést Marlokné Strack Reginána, óvoda- és német nemzetiségi pedagógusnak. Ezután a Német Nemzetiségi Önkormányzat Solymár díjait adták át Jeney Erzsébetnek, a Hagyományőrző Asszonykórus karnagyának, valamint Sarlós Tibornak, a római katolikus egyházközösségi vegyeskórus alapítójának. Szintén az eseményen adták át az újonnan alapított Babicsek Bernát zenei díjat, melyet Metzger Éva vehetett át szakmai tevékenységéért és közösségmegtartó, hagyományőrző munkájáért. A díjazott a Schaumarer Musikanten alapító tagja, A díjátadások után a különböző szervezetek és hivatalok elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

Az ünnepségen a Férfikar a Himnusz és a Szózat mellett az Ich hat einen Kameraden és Eugen Suchon  Szülőföldem tája című kórusokat adta elő Fábián Attila vezényletével. Az énekkart  Wenczel Mihály és László Ferenc képviselte a koszorúzáson.

A Solymári Hirmondó 2024. júniusi számában megjelent tudósítás alapján. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Solymári Búcsú

 A Solymári Búcsú alkalmából a vasárnap este fél 7-kor kezdődő szentmisén énekelt a Férfikar a Római katolikus templomban. A miseszándék az ...